Till läggs kommentar för Er med diagnos barn
Hej! Jag måste skriva ner en sak som har med ABC kursen att göra.
Andra delen att vara med
Kommer ni i håg att jag skrev om en metod för att stärka barnets självkänsla och självförtroende ?
Där du skulle avse en speciell tid bara för dig och ditt barn..
Jag skrev ju att man skulle följa barnet i leken.. Låta de bestämma vad ni skulle leka och poängtera hur barnet gör i leken..
" Vad snyggt det blev med en röd tröja på dockan"
" vad fiffigt av dig att bygga så högt torn av klossarna, det skulle jag aldrig klara men du kan" osv.
Jag vet ju att vissa som läser har diagnos barn, eller barn som ligger under utredning för diverse olika diagnoser. Och då kan leken bli vild, hattig och kanske svår att följa med i.
Vissa barn kanske har svårt att välja själva vad ni ska leka eller göra då detta kam vara ett stort problem för just barn med tillex Adhd.. Min son är ett bra exempel på detta.
Om jag skulle fråga vad vi skulle leka skulle svaret bli:
med bilar, nej med lego, nej förresten med bilar, osv..
Om du då tar fram bilar kan det kanske bli så att barnet säger, neej med lego sa jag ju.. Och där kan ett utbrott vara nära då barnet blir frustrerat och inte vet riktigt vad de vill eftersom de inte har kapasitet att välja själv.
Som sagt är det inte viktigt vad ni gör tillsammans utan att ni faktiskt gör något bara du och ditt barn.
Om du har en sådan problematik hemma med just ditt barn får du som förälder poängtera och bestämma vad ni ska göra för att stunden tillsammans ska bli mysig, inte stressframkalkande eller en tid med oro.
Och då är det viktigt att du som förälder väljer det ditt barn har störst intresse av. För ofta är de ju så att diagnos barn har just ett stor intresse för något än andra saker..
Då säger du så här tillex.. Jag skulle vilja leka med dig och jag tycker också om att leka med lego. Kom så bygger vi något tillsammans..
Där har du varit konsekvent mot dit barn. De slapp välja om de är jobbigt för ditt barn och barnet fick göra de den gillar allra bäst.
Sen gör du ju precis på likadant sett som del två tog upp.
Skillnaden kan vara att ditt barn bara orkar vara fokuserad en Pytte liten stund och sen kanske börjar kasta runt sakerna, leka vildare och kanske till och med går där i från eller vill byta lek efter en tre fyra min..
Och de är okej..
Där måste du också vara konsekvent och berätta för ditt barn att när leken spårar ur.. Säg då aldrig, sluta med de där de var inte så bi lekte. Gör inte så lek fint annars går jag.. De blir negativt för ditt barn och känslan av att inte kunna som alla andra är där!
Spårar leken ur, säg Vad roligt det var att leka med dig och vad fint du byggde nu måste jag gå och fixa med... Jag hoppas vi kan leka snart igen..
Sen reser du dig och går och gör ditt.
Gör du detta till en rutin varje dag kommer du snart märka att ditt barn kommer stanna i leken längre och längre stunder, de kommer veta att ni ska leka varje dag och de kommer lita på att du inte blir arg, barnet kommer inte få skäll, och att de är okej att tappa fokus. Det kommer lära sig att så länge ni leker fint kommer du stanna men får också en kosikvent av att du går om leken spårar..
Lycka till
Väldigt bra inlägg du skriver :)
Jag har inga barn med diagnos eller som är under utredning men ja har en 2,5 åring och en 1,5 åring och dom bråkar KONSTANT!! Om allt och inget.. Iblan känner man sig rätt trött och maktlös!
Trodde inte att så små kunde bråka som dom gör! :P
På dagis är dom hur snälla som helst mot varandra!
Jag undrar vart du fått infon ifrån? Finns det någon bok?
Jag har redan börjar få in in vissa saker du skriver om i vår vardag och bråken har redan minskat! :D så tack ska du ha!!!! :)
Ha de så bra :)